La baza tuturor experiențelor cu care ne confruntăm zilnic stă mindset-ul prin care privim lumea, mindset care se poate schimba în timp și care poate alterna în diverse aspecte și situații din viața noastră

copii care se joaca afara
copii care se joaca afara

Carol Dweck, psiholog la Standford University, a fost preocupată de modul în care convingerile noastre ne influențează raportarea la provocări, astfel că a pornit numeroase studii și cercetări pentru a observa cum reacționăm la provocări din afara zonei noastre de confort.

Pornind de la o primă cercetare pe elevii de liceu din Chicago, Dweck a subliniat o corelație directă între convingerile personale și raportarea la sarcini, corelație care a continuat să fie demonstrată atât în cercetări ale preșcolarilor, școlarilor, cât și adulților.

Astfel, ea pus bazele distincției dintre ”fixed mindset” și ”growth mindset”, concepte care au câștigat tot mai mult teren în educație, sport sau leadership.

Ce înseamnă mindset fix și mindset de creștere?

Pentru a putea înțelege cele două concepte, este important să știm că la baza ambelor viziuni stau convingerile personale (beliefs) și atenția îndreptată către un anumit palier (focus).

Astfel, mindsetul de tip fix se caracterizează prin convingerea că inteligența și setul de abilități personale sunt înnăscute și nu pot suferi modificări în timp; atenția într-un mindset fix este îndreptată către rezultatul unui proces de învățare sau către performanță, tocmai pentru a alimenta convingerile limitative de tipul ”sunt bun la pictat, dar nu voi ști niciodată chimie”.

La polul opus, mindset-ul de creștere se bazează pe convingerea că atât inteligența, cât și setul de abilități sunt variabile în timp și pot suferi modificări; mai mult decât atât, ele sunt un rezultat al eforturilor conștiente de a evolua, de a îmbunătăți capacitățile de învățare; atenția într-un mindset de creștere este exclusiv îndreptată către procesul prin care se modifică abilitățile, precum și pe efortul depus, în detrimentul rezultatului.

Pentru a înțelege cum funcționează cele două modele este util să ne îndreptăm către pilonii unui proces de învățare evolutiv – efort, provocare, greșeală, feedback.
În mindsetul de tip fix, raportarea la efort este percepută ca fiind nefolositoare de vreme ce abilitățile oricum nu se vor schimba; mai mult decât atât, provocările din afara zonei de confort vor părea copleșitoare prin prisma fricii de a nu ne ridica la o anumită performanță, iar orientarea către rezultat va genera constant o presiune; greșelile care por apărea pe parcurs vor adânci convingerea de a nu fi suficient de bun pentru o provocare, iar sentimentul general va fi de descurajare; în final feedback-ul primit va fi catalogat drept nefolositor de vreme ce capacitățile sunt fixe și nu pot fi îmbunătățile.

Pe de altă parte, mindset-ul de creștere vine cu o raportare total diferită asupra efortului, ca parte primordială a unui proces de învățare (”Cu cât ne antrenăm mai mult, cu atât mai mult ne vom îmbunătății abilitățile”); orientarea către provocări din afara zonei de confort va fi privită ca o sursă constantă de oportunități de învățare, iar greșelile vor fi privite ca modalităție de a construi strategii alternative de rezolvare; în final, feedback-ul este prețuit ca parte din antrenament, aducând informații valoroase privind ce se poate face diferit în proces.

Pentru a susține un mindset de creștere este important să operăm la fiecare nivel: să încurajăm constant efortul, să aducem în viața copiilor provocări care să-i stimuleze, să tratăm greșeala ca un element natural în procesul de învățare și să o încurajăm, iar în final să punctăm un feedback sincer care să puncteze efortul depus.

Provocarea săptămânii 🙂
Alegeți un context de interacțiune cu copilui în care să puteți observa pilonii unui proces de învățare; fie că vorbim de joaca cu Lego, pictat sau activități senzoriale, observați raportarea copilului la cei patru piloni – efort, provocare, greșeală, feedback.

Un sfat de final: laudați copiii în mod inteligent – căutați să apreciați procesul și efortul, mai puțin rezultatul, iar atunci când întâmpina dificultăți orientarea pe ”nu îți iese încă, este nevoie să depui mai mult efort” este benefică întrucât accentuează caracterul dinamic al abilităților.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *