Grădinița potrivită pentru mine și pentru copilul meu

Ce-și dorește un părinte de la grădinița pe care o alege pentru copilul lui? În primul rând, să fie un loc în care cel mic să se simtă iubit și înțeles. Apoi, ca procesul educațional să se întâmple în funcție de personalitatea copilului, fără să-l oblige să se alinieze unor standarde rigide. Nu în ultimul rând, vrea alături un partener de încredere, pe care să poată conta că îi pregătește copilul pentru provocările de care va avea parte în viitor.

David este unul dintre copiii înscriși la Teko. Au trecut deja patru luni de când ne vedem în fiecare zi, timp în care a învățat să aibă din nou încredere în el, a renunțat la teama de eșec și a redescoperit două mari pasiuni: cea pentru cifre și cea pentru limba engleză. A mai învățat să-și exprime sentimentele și frustrările și a aflat că are calități de care nu era conștient, povestește Luminița, mama lui David, care a fost de acord să ne răspundă unei serii de întrebări legate de motivul pentru care l-a înscris la Teko și despre lucrurile frumoase care s-au întâmplat de când drumurile noastre s-au intersectat.

  1. Ce fel de grădiniță căutai pentru băiețelul tău?

Îmi doream o grădiniță care să-i respecte copilului meu propriul ritm de dezvoltare, o grădiniță în care oamenii să fie flexibili și răbdători.

  1. Cum ai auzit de Teko?

Am vazut anunțul de promovare de pe Facebook.

  1. Ce anume te-a convins să-ți înscrii băiețelul la Teko?

Știi senzația aceea pe care o ai atunci când faci cunoștință cu cineva și ai impresia că îl cunoști de undeva? Același sentiment l-am avut și eu când am citit prezentarea. Am simțit că este ceea ce căutam. Sentimentul s-a păstrat atât la prima întâlnire pentru vizionarea grădiniței, cât și la lecția demo.

  1. De ce ai ales Teko și nu altă grădiniță?

Este grădinița care s-a potrivit cel mai bine personalității copilului meu, pentru că împletește accesul la tehnologie cu nevoia omului de a fi în natură și de a se mișca. Concret, hrănește atât creierul, cât și corpul, pentru că cei mici ies afară zilnic și au și ore de sport. Mai mult decât atât, este o grădiniță care, în același timp, inovează, dar și respectă programa națională.

  1. Cât de important crezi tu că este pentru copilul tău să ia un prim contact cu tehnologia, într-un mod echilibrat?

Cred că este esențial. Copiii noștri trebuie să știe că tehnologia, folosită în mod echilibrat, le poate fi un aliat în viața de zi cu zi. În caz contrar, folosită abuziv, poate deveni un inamic. Dacă ne gândim la evoluția tehnologică din ultimii zece ani și încercăm să ne imaginăm ce se va întâmpla în următorii zece, cred că nu ne putem face o imagine foarte clară. Eu, ca părinte, cu siguranță nu pot ține pasul cu evoluția tehnologică și pentru mine este important sa-i ofer copilului meu instrumentele necesare cu care să se descurce atunci când eu mă simt depășită de situație. Este necesar ca cei mici să cunoască și să înțeleagă mecanismele din spatele tehnologiei și la ce poate fi ea folosită, astfel încât să li se dezvolte și mecanisme de gândire care să le permită să fie independenți.

  1. Ce le-ai spune părinților cărora le este teamă să-i lase pe cei mici în lumea tehnologiei?

Le-aș spune că este timpul să fim onești cu noi înșine și să recunoaștem ca lumea aceasta, a tehnologiei, ne-a invadat deja. De multe ori, nu mai avem timp să îi ferim pe copii de efectele nocive pe care le are viața trepidantă pe care o ducem. Din lipsă de timp, câți dintre noi nu ne lăsăm copiii să folosească tableta, fără să verificăm nici ce fac și nici site-urile pe care le accesează? A le facilita un altfel de contact cu tehnologia îi ajută să își deschidă orizonturi noi și le incită curiozitatea, pe care o pot direcționa spre lucruri constructive.

Nu în ultimul rând, i-aș încuraja să renunțe la teama de a accepta noul și i-aș ruga să își asume rolul crucial pe care îl au în educația propriilor copii: acela de a renunța la teama de schimbare. Le-aș spune că, dacă ne dorim schimbarea sistemului, trebuie să înțelegem că tipul de gândire care a creat criza sistemului nu poate crea o soluție la ieșirea din criză și că, pentru acest lucru, este nevoie să îi sprijinim pe cei care au curaj și viziune sa înceapă lucruri noi și revoluționare.

  1. Pe termen lung, cum crezi că îl va ajuta pe cel mic ceea ce învață la grădiniță?

Nu m-am gândit la ce se va întâmpla pe termen lung, mai ales că David va frecventa doar anul acesta grădinița. De la anul, va începe școala. Dar efectele observate deja îmi dau un reper cu privire la ce îmi doresc de la școala pe care o va frecventa.

  1. Ce schimbări ai remarcat la el după ce ai început să îl duci la Teko?

Cel mai important lucru a fost că i-a crescut încrederea în sine. Experimentând, a renunțat la teama de eșec, a înțeles că doar făcând efectiv lucruri poate învăța și se poate perfecționa. Înainte, renunța fără măcar să încerce și concluziona, încă de la început, că anumite sarcini îl depășesc. A dobândit încrederea că poate face singur lucruri și că poate găsi soluții. A redescoperit pasiunea pentru cifre și pentru limba engleză, pe care le pierduse în ultimii doi ani, în care a frecventat o grădiniță de stat. A învățat să-și exprime sentimentele și frustrările. Și-a descoperit calități pe care nu știa că le are și asta doar datorită oamenilor calzi care lucrează cu el și care au numit, în contexul specific, aceste calități. În sistemele clasice, nu se pune deloc accent pe trasăturile de caracter ale copiilor. Nu sunt stimulați să se bucure de ceea ce sunt. La Teko, el a început să recunoască în situații concrete calități precum empatia, creativitatea și inventivitatea și, apoi, să și le asume.

  1. Ce înseamnă Teko pentru tine, în calitate de mamă?

Este ceea ce mi-am dorit pentru mine și pentru copilul meu: un loc în care David să se simtă iubit și bine primit și, totodată, un partener de încredere în procesul de creștere și de educație armonioasă. Prin sistemul de feedback dezvoltat de grădiniță, părintele este ținut la curent zilnic atât cu activitatea desfășurată, cu starea copilului din ziua respectivă, cu gradul de implicare a copilului în activitate, cât și cu dificultățile întâmpinate de acesta și cu modul în care a reușit să le depășească.

  1. Ce te-a impresionat cel mai mult legat de sistemul de educație de la Teko?

Sunt mai multe lucruri care m-au impresionat, însă toate derivă din același lucru: curajul oamenilor implicați în acest proiect, curajul de a sparge tipare de gândire, de a aborda lucrurile altfel, punând pe primul loc interesul copilului. Îmi place că aplică lucruri care sunt știute din teorie și despre care cei mai mulți spun că la noi nu se pot pune în practică pentru că sunt idealuri, așadar sunt de neatins. De fapt, copiii sunt ca niște bureți care pot absorbi un volum imens de informații, cu condiția să le fie date pe limba lor: prin joc. La Teko, copiii învață o grămadă de lucruri tocmai pentru că nu le sunt prezentate într-un mod clasificat și rigid, ci într-un mod în care le este incitată curiozitatea. Mai mult, sunt lăsați să descopere singuri. Principiul „Uau! (uimire) – Aha (înțelegere)” aproape că funcționează singur. Sistemul educațional de la grădinița Teko este un exemplu de bune practici. Ar trebui să inspire și să devină viral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *